четвъртък, 3 март 2016 г.

Ревю: "Алена Кралица" от Виктория Айвярд

Това е една от книгите, които още щом видях, знаех, че ще прочета. Сякаш не аз, а тя избра мен. И никога няма да съжалявам, че прочетох това творение на съвършенството, побрано единствено в тези 503 страници.

  Светът на Мер е суров, кръвожаден и напълно погрешен в очите на седемнадесет годишното момиче. Защото докато едни пият от порцеланови чаши, други молят за капка вода. Защото едните са повече от другите. Сребърни над Червени. Защото Сребърните са различни, специални, могъщи. Те притежават нечовешки сили, немислими за някой Червен.
Времената са трудни, времена на войни, а Сребърните не биха жертвали живота си, дори за собствената си кауза. Затова за тях се бият Червени. За чуждата битка се лее Червена кръв.
Навършването на осемнадесет годишна възраст, без да работиш за някого, означава задължителната военна повинност. Означава война, осакатяване, но най-лошото - означава смърт. Още една жертва на чуждата война за територии.
Докато се появява тя - малкото мълниеносно момиче - с Червена кръв и Сребърна мощ.

  Мер Бароу бе едно на пръв поглед нормално момиче от род на Червени, закленени от природата и кралските закони да работят и служат на Сребърните до края на живота си. Без работа и почти навършени осемнадесет години, тя знае какво я очаква - военна повинност. А единственият начин да помага на семейството си да оцелее е като краде.
Но съдбата и е предопределила друг живот. И когато един "непознат" успява да и намери работа в двореца, тя насила е отведена от дома си, за да робува на хората, които поробват народа и, нейните приятели, роднини, Килорн. Но един инцидент, злощастна случайност излага на показ непознатите дори за нея способности.
Приклещена между стените на двореца и стотиците камери, дебнещи я от всеки ъгъл, далеч от семейството и приятелите си, тя е принудена да се бори с разгадаването на способностите си, но и с опазването на собственото си сърце. Осъдена да се омъжи за Мейвън - по-малкият син от Династия Калоре и Мерандос, тя вече усеща тежестта на невидимите окови.
А на фона на разиграващата се война за сърцето на Мер, една нищожна армия от Червени се превръща в надежда за живот за всички останали.
"Алената гвардия" се надига червена като зората.

"Аз съм злощастна случайност. Аз съм лъжа. А животът ми зависи от поддържането на илюзията."

  "Алена кралица" определено е книга, която завладява мислите ти, преобръща света ти и не ти дава глътка въздух, докато не прочетеш и последната страница.
С идеята за тази книга се събуждах сутрин и заспивах вечер. Тя ме държеше в напрежение и не ме изпускаше от оковите на така пленително написаната историята, докато не я довърших. А когато го направих - единственото, което исках да правя е да говоря за нея.
Благодарение на историята на Мер Бароу, или Марийна Титанос, аз успях да се насладя на един свят, попит от мистерии, държавни преврати и измени. И докато четете тази  книга, не забравяйте думите на госпожица Бароу: "Всеки може да предаде всеки".

"- По-добре да обуздаете това ваше сърце, лейди Титанос. Няма да ви отведе на никое желано място."

  Дебютният роман на Виктория Айвярд ме пренесе в един паралелен свят на разруха, успя да ме накара да плача и да се смея с глас, но най-важното - сподели с мен невероятна история за малкото мълниеносно момиче с неподозирани сили. Макар по сюжет много да наподобява други известни романи, тази книга в никакъв случай не е една клиширана история за наивното момиче, което среща принца от приказките си и заживявате щастливо - не, тя е много повече - това е история за момичето, което бе ранявано, предавано, което влезе в битка в името на същността си и доказа на света, че да си Червен не означава да си слаб.

* * *
  "Алената кралица" е една невероятно увлекателно написана история за малкото мълниеносно момиче, което се стараеше да промени света. Но докато се опитваше да превърне идеята за равенство и правосъдия в реалност, тя усети чувството на страх, почувства болката от предателствата, усети вкуса на кръвта - собствената си кръв.
Всичко започна с една небрежно изпусната мълния, а се превърна в борба за оцеляване. В битка на живот и смърт. Сребърни срещу Червени. Сила и мощ срещу желанието за свобода и равенство. И нищо не бе такова каквото изглеждаше.

4 коментара:

  1. Невероятно ревю, аз също съм част ог хората, които харесват книгата, нямам търпение да започна и втората.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти ♥ радвам се, че ти също харесваш книгата ♥ и аз ^^ вече поръчах втората част и нямам търпение да пристигне ♥

      Изтриване
    2. Благодаря за ревюто!Малко след като постнах и моето за същата книга видях,че и ти си гхо направила,определено твоят като по напреднал блогър е много добро и думата е едничка ,,БРАВО!"♥гуш

      Изтриване