петък, 27 април 2018 г.

Сблъсък на минало и настояще в "Спящата и вретеното"

https://thebibliomaniacbookblog.com/2014/11/03/book-review-the-sleeper-and-the-spindle-by-neil-gaiman-illustrated-by-chris-riddell/
   Всички ние в детството си сме чували приказката за Снежанка и седемте малки, но храбри джуджета, които я спасяват от злините на Злата царица, нали така? Или пък тази за Спящата красавица, прокълната да се убоде на вретено и да заспи дълбок сън, от който може да я пробуди единствено целувката на истинската любов? Все приказки за вълшебства, приключения и любов, приключващи с "И заживели щастливо".
   Тази приказка обаче е по-различна. В нея няма да откриете смел принц, който пропътува през гори, планини и морета, за да събуди Спящата красавица от сънното проклятие. Не, вместо това ще се запознаете с безстрашна бъдеща кралица, готова да пожертва собствения си живот и сватбен ден, за да спаси принцесата и цялото й омагьосано кралство. В тази приказка няма да откриете и нито една фея орисница, а три непознаващи страха джуджета, които ще последват кралицата в това изпълнено с опасности приключение. И определено няма да откриете щастливия край, в който принцът и принцесата се омъжват и заживяват щастливо, а.. Е, тук сами ще разберете какво ще се случи. По едно нещо обаче "Спящата и вретеното" прилича на останалите приказки и то е че тя несъмнено ще ви накара да я обикнете. И то именно заради нейната нестандартност и иновативност!

   Неспособна съм да подбера правилните думи, с които да опиша колко много обикнах тази книга. И надали някога ще бъда. Затова ще прескоча прилагателните, с които обикновено обсипвам началото на ревютата си и ще продължа направо към причините за неочаквано зародилата се в мен любов към "Спящата и вретеното" и нейния автор.
   Нийл Геймън е удивителен автор и несъмнено ненадминат в създаването на нови приказни герои и светове. Убедих се в таланта му още с прочитането на "Скандинавска митология", но тук не става дума само за преработката на малкото запазени скандинавски митове. Не, тук авторът създава един напълно нов и непознат досега на читателите свят, макар и съграден върху основите на вековни приказни истории. А този свят е непредвидим и именно в това се крие неговата магичност.
   Стилът на писане на Геймън е своеобразен сблъсък на лекота, така типична за жанра, хумор и символика. А в допълнение с превратността на действията, книгата се превръща в едно неповторимо книжно съкровище, до което, повярвайте ми, всеки трябва поне веднъж да се докосне.
   Онова, което е невъзможно да не споделя като основна причина за посягането ми към книгата обаче са спиращите дъха графики, красящи корицата, а и всяка друга страница от книгата! Семпли и все пак чувствени, те са идеалното допълнение към вече и без това достатъчно изкусителната сама по себе си история.

Обвита в магичност и подправена с щипка новаторство, "Спящата и вретеното" е една великолепна осъвременена версия на две приказки, стари колкото света. Версия, която ще ви напомни, че под качулката не винаги се крие злодей, така както и под короната не винаги стои принцеса..

Няма коментари:

Публикуване на коментар