понеделник, 16 декември 2019 г.

Ревю: "Мадмоазел Коко и ароматът на любовта" от Мишел Марли

    Париж, 1919. Коко Шанел е успяла да съгради успешна модна къща. Но любимият й - Бой Капел - загива в катастрофа и тя е като парализирана от скръб. Появява се идея - да създаде парфюм в памет на голямата любов и единствено тази мисъл я връща към живота.
   Търсейки аромата на ароматите, Коко среща Дмитрий Романов, руски княз в изгнание, и заминава с него за Южна Франция, царството на благоуханията. Заобиколена от невероятните ухания и в обятията на пробуждащата се нова любов, тя скоро попада на следа - следата на аромата, дал вечния „Шанел №5“.

   Коко Шанел - една невероятна жена и едно голямо сърце. Това е нейната история.
* * *

   Всеки в даден момент е чувал за Шанел. Било то като марка или просто като име на една възхитителна дама, чийто моден усет, упорит труд и несломим дух я издигат в обществената йерархия и завинаги бележат съвременната история. И в двата случая името й остава всеизвестно и до ден днешен. За разлика от него обаче историята й е като една цветна мозайка с липсващи парчета, които всеки е свободен да подреди и интерпретира по свой начин. Като причина за това можем да посочим както несигурните исторически източници от онова време, така е слабостта на самата Коко Шанел да прикрива, променя и доокрасява своето минало и историята на успеха си. А сега е време да ви споделя малко повече за една такава пленителна интерпретация на авторката Мишел Марли.

   Романът "Мадмоазел Коко и ароматът на любовта" е именно това - роман. И това е факт, който авторката споменава както в началото, така и в края му. Това не е автобиографична книга за успеха на Модна къща Шанел, а един романтичен и леко поетичен поглед над вълнуващия и същевременно безкрайно трагичен живот на жената Коко Шанел. Един малко по-различен преразказ на невсеизвестната история за създаването на всеизвестния парфюм Шанел №5.
   Както авторката споделя, през годините са публикувани стотици трудове за живота на Коко Шанел, но те всички са свързани от едно единствено нещо - от това колко различни са те едни от други. Като започнем от разместени събития и стигнем до напълно несъществуващи моменти. Затова и този роман няма за прототип една единствена автобиография, а десетки трудове, филмови записи и дневници на хора като Ернест Бо и самият Дмитрий Павлович Романов, които в даден момент пресичат пътя си с този на Коко. А това може би е основната причина за искреното ми възхищение към труда и отдадеността на авторката в търсенето на истината за живота на модната икона.
   Онова, с което книгата "Мадмоазел Коко и ароматът на любовта" обаче ме очарова не бе толкова основната история за Коко, колкото събитийния свят на хората от приятелския кръг на модистката, които са и някои от най-известните по онова време творци - Игор Стравински, Сергей Дягилев и дори самият Пикасо. Личности, чието участие в книгата й придават не само драматизъм, но и щипка магичност.

"Не за първи път забелязваше колко си приличат двамата въпреки всички обществени бариери - детството им беше белязано от огромни загуби."

   Коко Шанел е жена, чийто образ винаги е пораждал възхищение у мен. Но, ако оставим настрана всеизвестните й модни открития и елегантния й външен вид, състоящ се от черна рокля, късо подстригана коса, цигара в ръка и емблематичните перли, красящи врата й, познанията ми за нея стигат дотук. Затова и възможността да се гмурна по-надълбоко в миналото на такава изключителна историческа личност бе един незаменим подарък за мен! Да узная повече за човека, стоящ зад производството на това световноизвестно шишенце парфюм.
   Трудно ми е да изразя чувствата си към Коко в логичен текст, защото този път не описвам просто един въображаем образ, а реално съществуваща личност. А сами знаем на колко грешни избори е способен един човек. Линията на живота на Коко Шанел е осеяна с тежки загуби, с трагични любови, чиито демони я преследват до края на живота й. На моменти дори припознавах своя собствен характер в нейните очи, което само засили връзката, която си бях изградила с образа й от книгата. Не мога да твърдя, че всяка нейна постъпка е оправдана, напротив, все още определям някои от тях, особено романтичните й връзки с обвързани мъже на изкуството, за неправилни, но това, разбира се, е моята лична преценка. Искрено изумена обаче съм от смелостта и борбеността на Коко в преодоляването на болката от миналото и преследването на мечтите й. И независимо от опитите на съдбата да я повали, тя някак винаги  успява да се задържи на крака и да продължи напред с високо вдигната глава и напълно нова идея наум. Сякаш всяка нейна загуба е и нейна муза.

"Едва когато започнах да пиша, осъзнах, че на практика моята история започва с момента, с който завършва чудесният филм "Coco avant Chanel" с възхитителната Одри Тоту. Това е чиста случайност - или подсъзнанието ми е изиграло шега. Но действително историята на парфюма "Шанел №5" започва с края на една голяма любов, която никога не отминава."

Вълнуващ, болезнено трагичен и същевременно безкрайно вдъхновяващ,"Мадмоазел Коко и ароматът на любовта" е роман за една млада дама, която дори не подозира, че съвсем скоро ще се превърне в следващата световна модна икона. 
Това е роман за Коко Шанел, чието минало може да бъде определено по-скоро като легенда, отколкото като история. Затова не се замисляйте твърде много, не се опитвайте да четете между редовете, а просто се потопете в книгата и последвайте Коко в нейното така пленително приключение по пътя й към върха. 

Искрени благодарности на Издателска къща ЕМАС за прекрасната възможност да прочета книгата!

Няма коментари:

Публикуване на коментар