неделя, 30 април 2017 г.

Наръчник на забързания читател

Животът ни е превърнал в затворници на един омагьосан кръг от постоянно повтарящи се задължения: при някои това е работата, при други училището, а при хора (като мен) дори двете едновременно. И изведнъж осъзнаваме, че времето ни притиска, ежедневието ни изтощава, а отговорностите ни са повече от моментите, отделени за нас самите. Тогава започваме да се замисляме кое е наистина важното в живота ни. И прави ли ни то реално щастливи. Не зная за вас, но аз постоянно си задавах тези въпроси. Именно поради тази причина днес съм тук с една далеч по-сериозна и поучителна публикация, написана под формата на "наръчник". В него ще споделя кои са моите начини за справяне с натоварено ежедневие, което неумолимо се опитва да открадне всяка моя свободна минута, отделена за книги. И това послание е отправено към всеки един от вас, да, дори към теб, който в момента четеш това! Затова се настани удобно и се постарай да вникнеш във всяка прочетена дума и истински да се замислиш върху нея! Е, приятно четене!

1) Не бързай! Никой не те гони.
Забави темпото. Стани 15 минути по-рано, направи си кафе и просто му се наслади без да поглеждащ постоянно към часовника. Това е твоето време, сподели го с любимата си книга!  Започни сутринта си по начина, по който винаги си мечтал!

2) Не е нужно историята да приключва с хлопването на вратата.
Вземи книгата със себе си в автобуса, дочети главата, която не довърши с кафето по-рано сутринта. Не оставяй онези скъпоценни минути, прекарани в пътуване, да отлетят. Оползотвори ги! 

3) Почивката между часовете/обедната почивка в работата не е създадена, за да бъде пропиляна! 
Спри да се тревожиш за изпита си или недовършената документация. Това е твоето време за почивка! Вземи си кутията с обадя и поговори с приятели. А защо път не погледнеш в какво отново се забърка главният герой в книгата ти? 

4) Часовникът няма да започне да се върти по-бързо, ако постоянно гледаш към него.
Спри! Просто спри да отместващ поглед от работата си, за да нагледаш отново стрелките на часовника. Научно доказано е, че човек върши по-добре задълженията си, когато влага цялата си мисъл в тях. Дай всичко от себе си и направи така че да приключиш навреме, без да претупваш нещата, защото така само ще си създадеш повече работа за утре! А това означава, че всичко научено до момента ще отиде на вятъра и отново ще се наложи да пропуснеш приключенията, които очакват героят ти в следващата глава..

5) Почивката е част от натовареното ежедневие.
Работният ден/училището вече приключи, защо не се разходиш със колегите/съучениците преди да се прибереш у дома. Остави за малко книгата настрана. Дори ти имаш нужда от социален живот! Поговорете, изпийте нещо в малкото кафене срещу работата/училището. Наслади се на времето, прекарано с любимите хора.

6) Вечерята е по-вкусна, когато е споделена.
Излез с най-добрия си приятел на вечеря, пробвай онова странно изглеждащо ястие в менюто, което от толкова дълго гледаш. Или пък си пригответе нещо за хапване сами. Сготвеното у дома винаги е по-сладко! Поговорете за всичко онова, което се случи през деня. Сподели какво те впечатли от прочетеното днес в книгата. Обмени идеи кое да е следващото ти четиво. Попитай приятеля си коя книга винаги е искал да прочете, но все още не е. Говорете!

7) Деня беше изморителен, но имаш още работа!
Довърши документацията от по-рано/напиши си домашното пред сънят да надделее! Сега е времето да се подготвиш за утрешния ден! Приготви си дрехите, които смяташ да облечеш утре, а защо не си приготвиш обяда още сега? Защо трябва да бързаш на сутринта? 

8) Приключи деня подобаващо!
Още един факт: здравословно е да се чете поне час преди лягане! По този начин ще помогнеш на мозъка си да навлезе в зоната си на комфорт и ще заспиш по-бързо. Прави го всяка вечер преди лягане и това ще се превърне в навик, който ще помогне да тялото ти само да се досеща кога е настъпило времето за сън.

Прави това всеки ден, усмихвай се, отдели време за онова, което те прави щастлив! Това е твоят живот! Изгради го така, че сутрин да ставаш с удоволствие! 
Надявам се да съм ти била полезна и да съм успяла да ти помогна да започнеш идната седмица, и всяка друга след нея, с усмивка, позитивно настроение и ,разбира се, с книга. Лека и книжна неделя!

1 коментар:

  1. Мисля ,че това е един наистина много приятен и полезен пост.Абсолютно съм съгласна с всичко написано -живеем толкова напрегнато ,че на моменти даже не ни остава време да седнем и да отдъхнем.Определено трябва да се научим да живеем по спокойно и балансирано.На мен ми отне доста време ,за да съгласувам ходенето на работа, времето за отдих и ежедневните задължения , но в крайна сметка човек е приспособим и свиква с почти всичко :)

    ОтговорИзтриване