понеделник, 13 февруари 2017 г.

3 причини да прочетете "Двор от рози и бодли"

Има книги, които сърцето ни просто обиква, които ръцете ни не съумяват да пуснат, а душата ни не желае да свършват. Книги, за които колкото и да говорим, думите никога не стигат. А "Двор от рози и бодли" е именно такава!
Зная, че повечето от вас вероятно вече отдавна са се докоснали до това книжно съкровище, но ако има такива, които все още не са, аз ви представям своите 3 причини, за да го сторите.

1) Несравнимо приказният сюжет
Очарова ме фактът как книгата се припокриваше с много от мотивите на оригиналната история за Красавицата и Звяра: мотивът за момичето превърнало се в заложница на всяващ ужас звяр, макар в случая той да е елф, за всевластващата магия, преобразила притежателите и в пленници на собствените им способности, въпреки че тук става дума за прилепнали към лицето маски, и най-вече - мотивът за разрастващата се любов и страст между обикновеното селско момиче и на пръв поглед жестокия звяр. Но тук нещата взимат един напълно неочакван и далеч по-възхитителен обрат, за който обаче ще научите ако сами прочетете книгата!

"По-добре да умра с вдигната глава, отколкото като червей, 
гърчещ се в краката му, молещ за пощада."

2) Несравнимо възхитителните герои 
Това са герои, към които да изпитате привързаност и любов е просто неизбежно! Обикнах ги! Още от първите страници, още преди да съм разкрила дори малка част от дълбоко заровените им тайни, защото както споменах - неизбежно е! Твърдоглава, непреклонна и непоклатимо храбра са само малка част от прилагателните, способни да опишат герой като Фейра. Герой, който се бори със зъби и нокти, дори когато борбата вече е безсмислена и който въпреки нарастващата тъмнина около себе си, упорито успява да запази все така ярки цветовете, обитаващи душата ѝ. Тамлин, който на пръв поглед може да бъде сметнат за безмилостно, кръвожадно чудовище, се оказа един от най-благородните и добросърдечни персонажи, за които някога съм чела и който колкото и усърдно да криеше своето добро сърце под маската на жестокостта, винаги успяваше да ме спечели на своя страна. Рис от друга страна, противно на първоначалните ми предположения, се превърна в още един очарователен герой, идеално допълващ историята, чиято дързост, своеволие и непокорство, просто плениха сърцето ми. Бих искала да спомена още толкова много герои, като Люсиен, Алис или пък сестрите на Фейра, но нито времето, нито думите ми някога ще бъдат достатъчни, за да изредя всички приказни герои от историята и техните качества, затова ви оставям сами да се запознаете с тях.
 
"Не се чувствай виновна за нито един миг, 
запълнен с нещо, което ти доставя удоволствие."

3) Пленителният стил на писане
Сара Дж. Маас е просто кралица щом става дума за лек и въпреки това всепоглъщащ вниманието стил, а веднага щом опрем до описанията просто оставам безмълвна - приказни, ефирни и същевременно динамични. Умерено дългите глави пък от своя страна са още една предпоставка да се възхищавам на авторовия стил. А изненадващите обрати, опасващи всяка страница и спотайващите се измежду редовете опасности, грозящи героите, ме принуждаваха да оставам будна дори в късните часове на нощта, повтаряйки си, че ще прочета само още една страница. Излишно е да споменавам обаче, че тази една страница неизбежно се превръщаше в 5, в 10, в 50, докато изведнъж не осъзнах, че съм преполовила книгата. Но онова, което истински ме заплени в "Двор от рози и бодли" се оказа фактът колко нежна и чувствена е историята в по-голямата си част, особено в самия край, на който искрено си изплаках очите и който още дълго време ще тлее в съзнанието ми.

"- Обичам те - прошепна той и ме целуна по челото. - С всички твои бодли."

Е, това е всичко, което успях да събера от мислите си, за да опиша съвършенството на тази книга, героите и авторовия стил. Надявам се да съм успяла да ви предложа 3 напълно основателни причини, за да посегнете към този фантастичен, магичен свят на елфи, вълшебства и.. любов.

7 коментара:

  1. Strahotno! Pishesh neveroqtno. Knigata e velikolepna. Preporucvam ti da prochetesh sledvashtata. Ste si promenish totalno mnenieto za Tamlin. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Искрено ти благодаря за милите думи :) Определено ще го направя! Но защо.. сега вече започвам да съжалявам, че така силно се привързах към него..

      Изтриване
  2. Невероятен пост!
    Трябва да прочетеш и втората книга, тя е по-добра и от тази! За нея мога да ти кажа, че ще заобичаш Рис толкова много, че изобщо няма да се сетиш за Тамлин ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти :) Ооох, изкушавате ме, но след края на "Двор от рози и бодли" бях толкова емоционално изтощена, че дори се чудех дали съм в състояние изобщо да започна книга в следващата една седмица.. Сега обаче направо нямам търпение да завърша "Звезден полет", с която реших да разнообразя и да се насоча към "Двор от мъгла и ярост" ! ^^

      Изтриване
  3. Невероятен пост, а начина по който го представи е великолепен! Пишеш уникално, определено трябва да напишеш книга!^^

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря благодаря благодаря !!! ^^ Това означава наистина много за мен!

      Изтриване
  4. Мога да кажа със сигурност едно- този пост ме убеди, че трябва да прочета книгата. Още преди месец. Добавих я, прочетох я и не съжалих за нито един миг. Сега разбирам и същността на написаното и когато се връщам към този ти пост... Прекрасно е! Така разбирам от къде съм тръгнала и къде съм стигнала! Благодаря ти, Габи! Невероятно си уловила образа на Тамлин! Точно така, като аз го видях. Е, тук идва въпросът какво ще помислиш за него, ако прочетеш втората книга, но...
    Продължавай да пишеш, да предлагаш на вниманието ни четива! Защото при мен този пост се оказа решаващ фактор. Щом го прочетох аз разбрах, че ще я прочета. И... Много се радвам, че го направих! ^^

    ОтговорИзтриване