петък, 6 януари 2017 г.

Ревю: "Краля демон" от Синда Уилямс Чайма

  В планинския град Превала са настъпили трудни времена. Бившият крадец Хан Алистър е готов на крайности, за да намери прехрана за майка си и сестра си. Но не може да продаде единственото си ценно притежание – дебелите сребърни гривни, които опасват китките му, откакто се помни. Сигурно е, че в тях се крие магия, защото растат заедно с него, а и не е открил начин да ги свали.
  Един ден, докато е на лов, Хан се сблъсква с трима млади магьосници, на път да опожарят свещената планина на Ханалеа. Без да осъзнава съдбовността на деянието си, той отнема амулета на Мика Баяр, син на Висшия магьосник, за да се подсигури, че арогантното момче няма да го използва срещу него. Но амулетът пази страшна история – някога е принадлежал на Краля демон, довел света до ръба на разрушението преди хиляда години. Магическият предмет е страшен залог и Хан разбира, че Баяр няма да се спрат пред нищо, за да си го върнат.
  През това време на принцеса Раиса ана‘Мариана ѝ предстои да поведе своята собствена битка. След като е яздила и ловувала със семейството на баща си в продължение на три години, тя се е върнала в двора. Раиса се стреми да стане като Ханалеа, легендарната кралица воин, убила Краля демон и спасила света. Само че майка ѝ очевидно ѝ е подготвила друга участ – сватба, противоречаща на всички ценности за Кралството.
* * *
  Прочетох много и различни мнения относно книгата, но истината е, че останах очарована от стила на писане на автора. От този така вълнуващ, завладяващ читателя стил, заради който стоях будна дори в късните часове на нощта. И докато някои страници преливаха от неочаквани обрати и неспирни приключения, други бяха изпълнени със забавни, стоплящи сърцето моменти на откровение, след които любовта ми към историята беше вече факт. Обикнах "Краля демон" и заради всички онези уж малки подробности, като добавените мисли на героите или пък прекрасната идея за съдържание в края на книгата, все неща, които превръщат прочитането ѝ в чиста доза удоволствие. 

  Тук Синда Уилямс Чайма успя да ме впечатли и с поредните брилянтно изградени персонажи, които сякаш оживяват пред очите ти. Всеки със своята история, надежди и очаквания за един по-добър живот в свят, в който надеждата вече бе загубила смисъла си. И обикнах всеки от тях - Раиса, Хан, Жарава, Върба, Амон, та дори и Птица. Защото именно заради тези герои с нетърпение очаквам следващата книга от поредицата. 
 
"Гласовете им се стичаха по кожата ѝ като дъжд по художническо платно, без да проникват в съзнанието ѝ."

  Раиса, или още позната като принцеса Раиса ана‘Мариана, бъдещата кралица на Превала, е от онези герои, които обикваш неусетно, които пленяват сърцето ти и дори когато правят грешка след грешка успяваш да им простиш. Обикнах нейната храброст, нейната борбеност за живот, различен от онзи, който се очаква да води. Обикнах жаждата ѝ за приключенията, очакващи я извън пределите на двореца и зорките погледи на кралската стража. Обикнах факта, че въпреки кралското си потекло, тя нито за миг не погуби добротата в сърце си, че бе готова да стори всичко, за да се превърне в кралицата, която народът ѝ заслужава. И макар понякога да се чувстваше безсилна и изгубена, Раиса вдигаше гордо глава и се бореше със зъби и нокти за своите копнежи, доказвайки, че тя е всичко друго освен марионетка в ръцете на магьосниците.
"Пътят пред мен е открит, но не съм убедена, че е правилният."

  Хан може и да не бе кралска особа, но той успя да спечели сърцето ми със своя кураж и неустрашимост, макар и често да граничеха с глупост. Прекарал живота си в нищета, той добре знаеше колко жестока може да бъде съдбата, но въпреки това винаги успяваше да стъпи здраво на крака и да се пребори с поредното сполетяло го препятствие. Понякога неспособен да се грижи за майка си и малката си сестра и обзет от отчаяние от безизходицата, в която е попаднал, Хан бе готов да пожертва всичко, дори живота си, в името на собственото си семейство. Но най-вече, възхищавах се на неговата сърцатост и доброта, успял да съхрани въпреки своето минало на плячкосване и предвождане на бандата на Вехтошарите. 
 
"Застинали сме във времето, сякаш изкупуваме древен грях, за който никой друг не си спомня." 

  Единственият недостатък на книгата според мен обаче е фактът, че няма добавена карта, защото именно тя помага на читателя още по-смело да навлезе в историята. Не мога да кажа със сигурност дали във американската версия има такава, но за мен щеше да бъде наистина огромно удоволствие, ако докато четях книгата, имах пред себе си и нагледно този нов и изпълнен с приключения свят.

"От време на време човек трябва да рискува, Раиса. Понякога опасностите са скрити по-надълбоко, отколкото очакваме."

"Краля демон" е своеобразно книжно съкровище, пренасящо читателя в един далечен, изгубен във времето свят на принцове и принцеси, на магьосници и вълшебства. Свят, който ще ви заплени със своята красота и магичност и който дълго няма да пожелаете да напуснете.

 Искрени благодарности на издателство ЕМАС за предоставената възможност да прочета книгата!

Няма коментари:

Публикуване на коментар