неделя, 16 декември 2018 г.

Книжни коледни предложения

   Елхата е украсена, лампичките са запалени, коледният дух витае във въздуха. Но какво липсва в цялата идилична коледна картина? Ами разбира се, подаръците!
   На този свят има два типа хора: едните почти месец по-рано вече обмислят подаръците за близките и приятелите си, а другите.. Е, те оставят всичко за последната седмица, понякога дори за последния ден. Независимо обаче към кой тип приспадате вие, и в двата случая сте изправени пред един и същ проблем: "Какво да подаря?". И понеже аз ежегодишно срещам тази дилема, реших да ви дам няколко коледни предложения и съвета за книжни подаръци, които несъмнено ще зарадват всеки книголюбител в коледната сутрин! Приятно четене!


Нека започнем със съветите:
  • Изявете се в ролята на детектив и се разровете в профилите на вашия обект в социалните мрежи. Прегледайте какви книги и цитати е споделял. Тактично го попитайте дори дали има профил в Goodreads - това е най-лесният начин да определите вкуса на читателя. Там дори можете да откриете какво точно желае да прочете той, като погледнете рафта с "want to read" (искам да прочета).
  • Слушайте, понякога читателят има навика сам да се издава какво желае. Може би някоя любима книга, която е чел преди години и която не може да открие, пътеводител за следващото му пътуване или пък книга от детството му, която да го върне в сладките минали години. Във всеки случай това ще накара човека срещу вас да се почувства изслушан и разбран! (Тази година аз самата ще последвам съвета си и ще подаря на баща ми една любима негова книга - "Войната на таралежите", за която ми беше споделил преди време колко много е обичал като малък. Книгата е преиздадена наскоро от издателство Ciela и в нея дори има няколко илюстрации. Стискайте палци да я хареса!)
  • Ръководете се от хобитата му. Може би обича да снима, да рисува или пък да изучава различни езици. В книжарниците има огромен избор от книги за фотографията, работата с различни художествени материали, речници и още стотици други.
Ето и няколко коледни предложения:
  • За подрастващи:

   Прочетох "Спящата и вретеното" в началото на лятото, но все още мога да си спомня възхищението, което изпитах, когато разтворих страниците на това книжно съкровище. А илюстрациите на Крис Ридъл, които увенчават историята, са едно невероятно допълнение към иначе магичната осъвременена приказка за спящата красавица. Приказката сама по себе си е изпълнена с много смисъл и поуки и ще бъде един прекрасен коледен подарък за всяко малко (или не чак толкова малко) момиче, което тепърва се изправя пред житейските премеждия.
   Митологията и като цяло легендите винаги са били нещо свято за мен, нещо магично и неприкосновено. И смятам, че всяко подрастващо дете поне донякъде трябва да бъде запознато с тях. Скандинавската митология е почти изцяло загубена в миналото митология. Нийл Геймън обаче е свършил прекрасна работа, събирайки и пренаписвайки някои от най-запленяващите митове за тези величествени скандинавски богове и обединявайки ги в този малък сборник, наречен "Скандинавска митология".
   Енциклопедията "Митове и легенди" от друга страна обединява всички митове и легенди. Като започнем от гръцката, та чак до китайската. Аз самата получих тази книга за миналата Коледа и мога да ви споделя, че това е един от най-ценните ми подаръци, получавани някога. Затова и смятам, че всеки, тук дори не е необходимо да е подрастващ, ще хареса този подарък и с всяка страница ще научава по нещо ново и интересно.
   "Истории за момичета бунтарки" е книга, който всяко момиче трябва да прочете. Книга, която разкрива колко много жени всъщност присъстват в нашата история и колко ценни са техните постижения и открития, макар те да не биват споменавани нито в учебниците, нито в справочниците. Книга, в която те ще открият множество интересни факти, ще опознаят човешката история, но и същевременно с това ще изградят самоувереността си.

  • За тийнейджъри

   Филмът "До всички момчета, които съм обичала" излезе съвсем наскоро, което до голяма степен популяризира едноименната трилогия, по която е направен, и ако читателят, когото желаете да зарадвате, е харесал филма или пък все още не е успял да го изгледа, първата книга ("До всички момчета, които съм обичала") ще бъде един прекрасен коледен подарък. Историята е изключително лека, романтична и дори включва няколко ключови момента, които се развиват по Коледа.
   Всяка книга на Колийн Хувър, която съм чела, се е превръщала в моя любима още в момента на започването й, затова и която и да изберете, няма да сгрешите. "Споделени тайни" е може би обаче най-любимата ми до момента от авторката и, вярвам, ще се хареса на всеки любител на романтичните и заплетени истории.
   Коледа не е само време за романтика и уют. Понякога ни е нужно и малко екшън и неочаквани обрати. А "100-те" ще предложи на читателя именно това. Книгата е малка, но наситена с напрежение и готова да заплени всеки читател, докоснал се до нея.
   Подобно на "100-те", "Четирите цвята на магията" е идеален подарък за почитателите на наситените с напрежение истории. Но докато в книгата на Кас Морган става дума за края на света и заселването на планетата наново, то в "Четирите цвята на магията", както се подразбира от заглавието, светът е подвластен на магията и тъмните сили. Една неописуемо интригуваща фентъзи история, която всеки почитател на жанра би се радвал да открие под елхата си в коледната сутрин.

  • За възрастни

   Любовните романи са част от коледната идилия. "Без милост" обаче не е точно стандартната романтична история, защото тук напрежението и динамизмът са дори повече от самата романтика. Тук основна роля не играе предвидимото привличане между главните герои, а онова, което се случва междувременно - интригите, лъжите и отмъщението, което братята Лолес кроят за убийците на родителите си.
   Коледните празници са време за почивка, семейни събирания и, разбира се, планове и цели за новата година. И в този дух ви предлагам книгата "Твоята перфектна година", която колкото и сладникаво да звучи, не е нищо от онова, което си представяте. Въпреки това обаче тя разгръща именно този мотив за "перфектната година", който ние всички в даден момент сме развивали в мислите си. Книга, която ще разплаче, разсмее и разтопи всеки читател и любител на драматичните истории.
   Книгите на Бакман са трудни за описване. Затова и единственото, което ще споделя тук е, че книгата представлява една удивителна, неописуемо красива, сърцераздирателна история за човека, изгубил се в света на материалното. История, която всеки в даден момент трябва да прочете. Особено по Коледа, когато материалното - подаръците, се превръщат в приоритет.
   Отново имаме един любовен роман, но, хей, не ме съдете, те са ми слабост. Този обаче наистина е роман, способен да те разтърси из основи. Книгите на Мия Шеридан, подобно на тези на Колийн Хувър, са именно такива - разтърсващи. А тази не прави никакво изключение. Романтична, но и наситена с обрати, историята е готова да приласкае и приюти в прегръдката си всеки, който малко или много обича романтиката.

Това бяха моите книжни коледни предложения и съвети за тазгодишните празници и се надявам те да са ви били полезни. Ще се радвам да споделите мненията, идеите и вашите собствени препоръки за книжни подаръци. 

Важно: Не е задължително, разбира се, да се контролирате от разделите, които съм поставила ("подрастващи", "възрастни" и т.н.). Всеки харесва различен вид и жанр литература и ако вие или ваш приятел сте възрастен, но с удоволствие бихте прочели "Спящата и вретеното", то тогава не се замисляйте, а вземете именно това. И не забравяйте - не се страхувайте да експериментирате с литературата, никога не знаете в коя книга точно ще преоткриете себе си.

Весели празници!

Няма коментари:

Публикуване на коментар