неделя, 21 януари 2018 г.

Ревю: "Споделени тайни" от Колийн Хувър

РОМАН НА ГОДИНАТА (2015)
Избран от читателите в Goodreads Choice Awards (категория „Романтика“)

Бестселър на „Ню Йорк Таймс“

Обърн Рийд е твърдо решена да възстанови разрушения си живот и да преодолее болката от миналото. В търсене на работа тя попада на художествено ателие, чиито предни прозорци са облепени с малки листчета, съдържащи най-съкровените, споделени тайни и признания на случайни хора. Обърн е разтърсена от анонимните бележки, тъй като и тя крие тайна от своето минало, която никой не бива да научава – най-вече Оуен Джентри, младият художник със зелени очи, който черпи вдъхновение за картините си от историите на другите хора и превръща най-мрачните тайни в най-чисто изкуство.
Неочаквано и за самата нея, Обърн е дълбоко привлечена от загадъчния художник, който също е силно привлечен от нея и буквално я умолява да работи за него.
Двамата поемат на едно пътуване, което никой от тях не е очаквал. А тайните, които толкова дълго са таили в душите си, ще изплуват и ще променят живота им завинаги…

 * * *

   Да проследя историята в "Споделени тайни" бе едно незабравимо и незаменимо приключение за мен. И причината за това не се свеждат единствено до така реалистично изградените персонажи, нито дори до болезнено емоционалния сюжет, а до цялостната естественост и красота на историята. До истинността на любовта, обитаваща сърцата на героите и обвързваща ги помежду им. Може би това е и причината вече дни наред да не мога да събера думите си и да завърша това ревю. Сякаш, колкото и да се старая, те никога не са напълно достатъчни, за да опишат възхищението ми спрямо романа. Е, смятам, че най-сетне събрах куража да придам форма на мислите си. Приятно четене!

"Майка ми ми казва, че има хора, които срещаш и тепърва опознаваш, а има и такива, които виждаш за първи път и вече познаваш."

   Героите, без значение главни или второстепенни, както вече споменах, са едни изключително старателно сътворени персонажи. Онова, което обаче пропуснах да споделя, е прецизно изградената връзка между всеки един от тях, която полага своето начало още в миналото им и продължава до самата им среща, години по-късно. И, колкото и странно да звучи, именно тази връзка бе задвижващият механизъм при развитието на сюжетната линия и на книгата като цяло.

"Безкрайно се уморих да губя единствените неща в живота, които искам."

    Онова, което също силно ме възхити в "Споделени тайни" бяха онези малки, почти незабележими подробности около историята, които обаче я допълваха и открояваха от останалите любовни романи, прочетени от мен до момента. Като например поставените измежду абзаците снимки на картините на Оуен или пък откъсите от признанията, вдъхновили създаването на някои от тях. 
   Чувственият стил на писане на Колийн Хувър, без никакво съмнение, е най-удивителното в цялата книга. Дори не съм предполагала, че в тези единствени 267 страници могат да се преплетат толкова различни и все пак неподправено красиви елементи. И с това визирам елементът на изкуството, превърнал се в неразделна част от сюжета, на смъртта, разделила влюбени, семейства и приятели. Елементът на чистата любов, сплотяваща самотните души и обединяваща ги срещу жестокостта на хората и съдбата. И разбира се, на миналото, поставило основите на цялата сюжетна линия. И всичко това представлява само част от пълната картина на "Споделени тайни". За останалото ще ви оставя сами да разберете!

"- Обещанието ти е единственото в теб, което принадлежи на Трей. - Той вдига ръка и притиска длан върху ризата на гърдите ми там, където отдолу бие сърцето ми. - Всяка друга част от теб е моя."

"Споделени тайни" е история за тайните, способни да сплотят или завинаги да разделят, осмелилите се да ги признаят. История за войната между непокварената любов и поквареността на човешката злост. А това е война, която или печелиш, или губиш, но въпросът не е какво си способен да заложиш, а какво, или кого, си готов да изгубиш. 

Искрени благодарности на издателство ИБИС за предоставената възможност да прочета книгата!

1 коментар:

  1. Наскоро разбрах, че по книгата има екранизация. Сега...не бих могла да кажа, че ще прочета книгата, тъй като все още (близо година) си възстановявам мозъчните клетки след ,,Ново начало". Сегашното време, което видях в цитатите също не е в плюс за мен. И все пак определено твоята публикация ме заинтригува достатъчно, за да породи желание в мен да узная повече. Бих обърнала внимание на историята след прекрасното представяне и въодушевлението, което личи в публикацията ти. Чакам само подходяща възможност.

    Успех, Габи! ^^

    ОтговорИзтриване